Tuintips tuinbemesting

Vindt u ook niet dat uw tuin het verdient om jaarrond optimaal te kunnen groeien en bloeien? Dankzij goede bemesting kunt u het gehele jaar genieten van uw tuin en zorgt u ervoor dat de bodem van genoeg voeding voorzien wordt om aan uw planten terug te geven.

Heeft u hulp nodig?

De meeste mensen weten dat bemesting noodzakelijk is voor een tuin, maar hoe weet u welke meststoffen goed zijn voor uw tuin? En welke er op langere termijn misschien averechts werken?

Hoe kan ik mijn tuin bemesten?

Organische meststoffen

Organische stoffen zijn afkomstig van planten en dieren. Denk hierbij aan plantenresten, net aangevoerde mest of humus.
Organische meststoffen hebben de eigenschap dat het veel water kan vasthouden, tot wel 20 keer het eigen gewicht. In zandgronden is dit heel waardevol omdat deze grondsoort moeilijk water vasthoudt.
Doordat organische meststoffen geleidelijker voedingsstoffen afgeven, werkt het beter dan kunstmest. Doordat organische meststoffen gebaseerd zijn op planten en dieren, zal het natuurlijke evenwicht behouden worden. Kunstmest heeft een effect op korte termijn maar zal daarna averechtse resultaten geven.
Optimaal is 3 tot 4 keer per jaar bemesten met een organische meststof. Organische meststoffen geven circa 3 maanden de voeding af.

Kunstmest

Kunstmest is niet optimaal voor de bodem in de tuin. Kunstmest bevat veel zouten wat planten forceert om te groeien, wat op langere termijn voor uitputting kan zorgen. Dat ziet u terug in de grote pieken en dalen (bijvoorbeeld met het mesten van uw gazon met kunstmest).

Er wordt aangeraden om (huis)dieren en kinderen weg te houden van kunstmest. Ze zijn niet giftig zoals bestrijdingsmiddelen maar kunnen wel huid- en oogaandoeningen veroorzaken.
Het gebruiken van kunstmest heeft in onze ogen geen voordelen. Op langere termijn raakt de grond uitgeput met als gevolg dat planten minder goed groeien of zelfs doodgaan.
Met organische meststoffen zorgt u beter voor uw tuin. Organische meststoffen bevatten veel meer voeding en voegen daadwerkelijk iets toe aan het bodemleven. Ons advies, gebruik altijd organische meststoffen.

Gazon bemesting

Voor het gazon gebruikt u in het vroege voorjaar (maart-april) en in de zomer (juni-juli) organische meststoffen met de samenstelling: NPK: (MG) 13-3-8 (3) met ijzer. Deze meststof zit vol met stikstof, magnesium en ijzer met een werking van ongeveer 100 dagen.
Voor het gazon gebruikt u in het najaar (augustus-september) organische meststoffen met de samenstelling: NPK: (MG) 8-4-15 (3) met ijzer. In deze meststof zit veel kalium wat zorgt voor minder mos groei.
Voor het gazon gebruikt u in de winter (oktober-februari) groen kalk. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad in de bodem omlaag gaat. Wat als grote voordeel heeft dat er minder mos zal groeien.

Met al onze mest werken wij met https://www.dcm-info.nl/hobby. Wij hebben jarenlange ervaring met DCM® en zien daar zeer goede resultaten mee.

Onze diensten

Wist u dat er heel gemakkelijk vlinders, nachtvlinders of bijen gelokt kunnen worden met de juiste soorten beplanting. Probeer een ‘plantje’ bij te dragen!
Het is koud, de bladeren vallen van de bomen af en het onkruid begint zichtbaar te worden. Heeft u er al aan gedacht om bladverliezende heesters te snoeien?
Het voorjaar staat weer voor de deur, de vroege voorjaarsbloeiers staan te pronken. Tijd om de maaimachine te starten en de vaste planten te snoeien.