Tuintips biodiversiteit

Biodiversiteit wordt steeds belangrijker in tuinen. Borders met beplanting zijn niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de afwatering van het overtollige regenwater.

Heeft u hulp nodig?

Wilt u in uw tuin meer bijen en vlinders? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Heeft u al eens gedacht aan beplanting die aantrekkelijk is voor deze insecten? Of misschien past er wel een bijenhotel in uw tuin.

Lees de tips over biodiversiteit voor jouw tuin

Bijen

Ongeveer 75% van onze voedselgewassen zijn afhankelijk van bestuiving. Bijen spelen hier een hele grote rol in. Wanneer er geen bijen meer zouden zijn, zullen de supermarkten leeg raken.
Meer dan 85% van alle wilde planten zijn afhankelijk van bijen. Ze bestuiven veel planten die op deze manier kunnen voortplanten. Ook dieren die deze planten als maaltijd zien, zouden zonder bijen niet kunnen leven.
Ieder individu kan meehelpen om de bijenpopulatie te ondersteunen. Als u slechts een aantal bloemen plant, maakt u al een verschil. Hier hoeft u geen grote tuin voor te hebben! Daarnaast kunt u de imker steunen door verse honing te kopen.
De grootste oorzaak is menselijk handelen. Denk hierbij aan verstedelijking. Er zijn minder natuurgebieden en dus minder leefruimte voor de insecten. Ook spelen pesticiden een rol. Bijen gaan hier niet dood aan, maar worden er wel kwetsbaar door. Hierdoor raken ze verdwaald of wordt hun natuurlijke gedrag beïnvloed.

Bomen

Een boom is een overblijvende plant met een verhouten stam en een kroon. Afhankelijk van welke soort, kunnen bomen meer dan 100 meter hoog worden. De hoogste boom gemeten staat in Californië en is een Sequoia sempervirens van 115,61 meter hoog!
Er is veel aandacht voor klimaatverandering. Bomen spelen hierbij een grote rol. Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten dat om in zuurstof. Het aanplanten van bomen kan het meest effectieve middel zijn tegen de te grote CO2 uitstoot.
Bomen zijn niet alleen mooi om te zien, maar zorgen ook voor de meeste wateropvang in een tuin. Een ander voordeel is de schaduw die een boom creëert. Daar kan een parasol niet tegen op!
Bomen kunnen veel meer dan wij denken. Doordat bomen ontelbare schimmelverbindingen hebben die in contact staan met elkaar, zijn ze in staat om elkaar te helpen. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat zieke bomen aangeven dat het niet goed gaat. Dit heeft als gevolg dat deze zieke boom voedingsstoffen krijgt via de schimmels van omliggende bomen. Wanneer de zieke boom in de gaten heeft dat het niet goed gaat of dat die zelfs dood gaat, stuurt deze boom alle voedingstoffen terug naar de omliggende bomen.

Regenwormen

Regenwormen zijn heel erg nuttig voor de tuin. Ze hebben verschillende functies. Eén daarvan is dat ze kleine gangen in de grond maken waardoor het water makkelijker wegspoelt.
Omdat regenwormen gevoelig zijn voor uitdroging komen ze alleen naar boven toe als het regent en om te paren! Regenwormen zijn een van de weinige soorten wormen die bovengronds paren.
Wanneer er veel regenwormen in uw tuin zitten, is dat een teken dat de kwaliteit van de grond goed is. Regenwormen eten grond en poepen die grond ook weer uit, maar dan omgezet in nutriënten. Dit is goed voor de bacteriën en schimmels. Dit zorgt voor een beter bodemleven.
Regenwormen hebben geen ogen en oren dus ze kunnen niet horen of zien. Wel zijn ze heel gevoelig voor trillingen en licht. Dit kunt u uitproberen door zachtjes op de grond te tikken, waardoor u zult zien dat er regenwormen naar boven komen die denken dat het regent.

Onze diensten

Het is koud, de bladeren vallen van de bomen af en het onkruid begint zichtbaar te worden. Heeft u er al aan gedacht om bladverliezende heesters te snoeien?
Het voorjaar staat weer voor de deur, de vroege voorjaarsbloeiers staan te pronken. Tijd om de maaimachine te starten en de vaste planten te snoeien.
In de zomer is het de laatste jaren vaak warm en droog. De planten en het gras in uw tuin hebben dan veel water nodig, vergeet ze niet (genoeg) water te geven!