Tuintips zomer

Het voorjaar is voorbij, het wordt warmer maar ook vaak droger. De zomer staat voor de deur. Eén van de belangrijkste werkzaamheden in de tuin, in deze tijd van het jaar, is sproeien. Het klinkt heel makkelijk, maar dat kan nog best tegen vallen!

Heeft u hulp nodig?

De zomer is de tijd dat wij vaak hagen snoeien. Uit ervaring weten we dat wanneer we in de zomer de hagen snoeien (op uitzonderingen na), dat de meeste hagen maar 2 keer per jaar gesnoeid moeten worden. Heeft u hulp nodig met het snoeien van de hagen in uw tuin? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe kan ik mijn tuin klaarmaken voor de zomer?

Water geven

De beste tijd om water te geven is wanneer de zon nog niet op is of al onder is. Wanneer u wel water geeft wanneer de zon nog schijnt, dan verdampt er al veel water voordat het de wortels bereikt heeft. Een ander gevaar is dat sommige planten kunnen ‘verbranden’ doordat er water op het blad ligt waar de zon dan op schijnt.
Wij hebben altijd als vuistregel dat de grond op 10 cm diepte nat is. Dus niet alleen de bovenste laag van de grond. Voel wanneer je water hebt gegeven even in de grond.

Planten wortelen niet alleen onder het plantje zelf. De wortels gaan alle kanten op en die hebben ook water nodig. Dus geef niet alleen op het plantje water, maar maak de grond rondom de planten ook goed nat!

Een goede oplossing is om een grote regenton in de tuin te zetten die zich vult met regenwater. Waarschijnlijk kun je hier niet de gehele tuin mee water geven, maar alle beetjes helpen!

Bemesting van uw tuin

Wij bemesten de borders vaak 4 keer per jaar met organische meststoffen van DCM® MIX 2. Dit zorgt ervoor dat de planten in uw tuin beter groeien en bloeien.
Wij raden altijd aan om organische meststoffen te gebruiken. Organische meststoffen voegen daadwerkelijk iets toe aan het bodemleven en zorgen voor een constante groei. Kunstmest daarentegen zorgt voor een onregelmatige groei en voegt verder niks toe aan het bodemleven.
Voor het bemesten van rozen is paardenmest of koeienmest het meest geschikt. Die zitten vol met stikstof, fosfor, kalium en magnesium.
In de zomer wordt uw gazon intensiever gebruikt dan in andere jaargetijden. Uw gazon heeft deze voeding nodig om sterke wortels aan te maken om een mooie kleur te kunnen behouden.

Snoeien van de hagen

Afhankelijk van de soort haag, kunt u het beste uw haag na de langste dag (21 juni) snoeien.
Dat is het moment dat de haag de meeste groei achter de rug heeft. Wanneer u ervoor kiest om de hagen eerder te snoeien, zult u deze waarschijnlijk in het najaar weer moeten snoeien.

Als vervanger van de Buxus gebruiken wij Lonicera nitida. Dit plantje lijkt veel op Buxus maar heeft een groot voordeel ten opzichte van Buxus, dat deze heel snel groeit. 3 tot 4 keer snoeien per jaar is hard nodig. Het voordeel is wel dat u dan snel een strakke haag kunt maken.

Sommige hagen kunnen gevoelig zijn voor de zon wanneer ze net gesnoeid zijn. Denk hierbij aan een beuk of taxus. Snoei deze hagen wanneer de zon niet (fel) schijnt om verbranding te voorkomen.

Dat ligt eraan wat uw wens is met deze haag. Wilt u de vorm behouden zoals deze nu is? Dan moet u de haag terugsnoeien op het oude hout. Wanneer u goed naar de takken kijkt kunt u zien waar deze haag de vorige keer op gesnoeid is. Wilt u de haag verder terugsnoeien? Zorg dan dat u dit in de goede tijd doet. Een beuk is bijvoorbeeld heel gevoelig voor de zon, dus die mag in de zomer niet ver terug gesnoeid worden.

Onze diensten

Het najaar staat voor de deur. De bladeren vallen van de bomen, vaste planten sterven af. Heeft u er al eens aan gedacht om bloembollen te poten?
Bij het snoeien van de planten en de bomen is het van belang dat deze in de goede tijd gesnoeid worden. Elke plant heeft andere behoeften om gesnoeid te worden.
Gebruik van (organische) meststoffen zorgt ervoor dat uw tuin in alle opzichten mooi en gelijkmatig groeit. Mest minimaal 3 keer per jaar uw tuin.