Tuintips winter

De winterperiode nodigt niet echt uit om te tuinieren. Toch zijn er verschillende werkzaamheden die heel goed in de winter gedaan kunnen worden. Denk hierbij aan het snoeien van bepaalde bomen en heesters of zorg voor meer kleur in deze koude tijd door bloembollen aan te planten!

Heeft u hulp nodig?

Weet u niet precies welke bomen of heester u kunt snoeien in de winter? Of heeft u interesse in een najaarsbeurt van uw tuin? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe kan ik mijn tuin winterklaar maken?

Snoeien

Vrijwel alle bomen of heesters kunnen in deze periode gesnoeid worden, op de ABCJ bomen na.

Acer (esdoorn), Betula (berk), Carpinus (haagbeuk), Juglans (noot).

Omdat bij de meeste bomen de sapstroom dan stil ligt (op de ABCJ bomen na). Ook kunt u beter bekijken wat er gesnoeid kan worden omdat het meeste blad van de boom is.

Ja, vorst kan schadelijk zijn voor pas gesnoeide bomen. Snoei niet wanneer er vorst voorspeld is.

Gazon onderhoud

Afhankelijk van wanneer u bent begonnen met mesten. Wanneer u in maart bent begonnen met mesten (ervan uitgaande dat u 3 keer per jaar mest), raden wij aan om daarna te mesten in juni en september.

Maai niet te lang door. Als u halverwege/eind november de laatste keer maait, kan het gras nog een beetje groeien om mooi de winter in te gaan.

Hoe langer u blijft maaien, hoe langer het gras blijft groeien.

Niet te laag, ongeveer 4 à 5 cm. Wanneer u uw gazon te laag maait, heeft u kan dat u uw gazon geel maait!

Wanneer bladeren op het gazon blijven liggen kunnen er kale plekken ontstaan. Ook kan het ervoor zorgen dat er een storende viltlaag ontstaat, waardoor u weer moet verticuteren.

Biodiversiteit

Voor insecten en dieren kan het in de winter een goede schuilplaats zijn. Ook is het gratis mest voor uw borders.
Wanneer u er vissen in heeft is dat nodig. Dit zorgt ervoor dat de vissen makkelijker kunnen ademen.
Hang vetbollen op, of strooi wat oud brood.
Het is mogelijk om een verblijfplaats te maken voor egels, maar u kunt er ook 1 kopen. Leg hier kattenbrokken in en help zo een egeltje de winter door.

Onze diensten

Het voorjaar staat weer voor de deur, de vroege voorjaarsbloeiers staan te pronken. Tijd om de maaimachine te starten en de vaste planten te snoeien.
In de zomer is het de laatste jaren vaak warm en droog. De planten en het gras in uw tuin hebben dan veel water nodig, vergeet ze niet (genoeg) water te geven!
Het najaar staat voor de deur. De bladeren vallen van de bomen, vaste planten sterven af. Heeft u er al eens aan gedacht om bloembollen te poten?