Tuintips lente

De lente, het voorjaar staat voor de deur. Planten beginnen te bloeien en het gras begint te groeien. Om uw tuin op en top klaar te maken voor het voorjaar, zijn er verschillende werkzaamheden die u kunt doen. Denk hierbij aan het inplanten van nieuwe plantjes in uw tuin of de eerste keer uw gazon maaien.

Heeft u hulp nodig?

Weet u niet precies waar u moet beginnen in uw tuin? Groeit het onkruid te hard, misschien zijn er nog vaste planten die u nog moet snoeien. Heeft u interesse in een voorjaarsbeurt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe kan ik mijn tuin klaarmaken voor de lente?

Snoeien

Vaste planten kunnen in het najaar maar ook in het vroege voorjaar gesnoeid worden! Wees er wel op tijd bij, want ze beginnen al met uitlopen.
Hortensia’s kunnen het beste gesnoeid worden in het vroege voorjaar, maart/april. Maar let goed op welke Hortensia’s u heeft, elk soort moet op een andere wijze gesnoeid worden!

Lavendels kunnen het beste in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Let wel op dat er geen nachtvorst meer aan komt, want Lavendels kunnen vorstgevoelig zijn als ze net gesnoeid zijn!

We zien dit heel vaak ‘verkeerd’ gaan. Een vlinderstruik bloeit op eenjarig hout. Zorg ervoor dat u in het vroege voorjaar alle takken zo ver mogelijk terugsnoeit (ca 20cm boven de grond) boven de nieuwe knoppen. Let op! Vlinderstruiken die al verouderd zijn, houden er niet van om ver teruggesnoeid te worden.

Gazon onderhoud

Begin pas na de vorst met bemesten van uw gazon, rond maart/april. Optimaal bemest u uw gazon 3 keer per jaar met organische meststoffen.
Dat ligt eraan hoe snel uw gras groeit (hoe goed u bemest heeft). Laat het gras vooral niet te lang worden! Dat heeft als gevolg dat uw gazon geel wordt.
Verticuteren is belangrijk wanneer er veel mos in uw gazon groeit. Dit gebeurd eerder op schaduwrijke plekken. Met verticuteren verwijderd u het mos uit uw gazon, waardoor het gras meer kans krijgt om te groeien.
Er zijn 2 manieren om uw graskanten te verzorgen. Kantensteken en kantenknippen. Met kantensteken moet u oppassen dat u het gras niet elke keer verder afsteekt, waardoor u steeds minder gazon overhoudt. Voor beide zijn makkelijke machines te verkrijgen of gereedschap om het handmatig te doen.

Onderhoud van uw terras

Er zijn verschillende middelen om groene aanslag te verwijderen te koop. Wij zien vaak dat er met de hogedrukspuit gewerkt wordt. Dit raden wij af, omdat dat als gevolg heeft dat groene aanslag eerder weer terug komt.
Als u een terras van tegels heeft, dan is het mogelijk om met een krabber aan het werk te gaan, of om het onkruid te wieden. Heeft u een terras van klinkers, dan kunt ervoor kiezen om te striemen met een bosmaaier of voor een striemmachine met een beschermkap.
Ja, op den duur zijn mieren vervelend. Ze duwen veel zand naar boven met als gevolg dat uw terras kan verzakken. Tegenwoordig zijn er veel middelen voor die mieren kunnen verhelpen.

Wanneer hout lang buiten ligt, vergrijst het. Dit kunt u tegengaan door het hout te behandelen met olie zodat het de mooie kleur behoudt. Dit moet wel regelmatig gedaan worden (om het jaar) voor optimaal resultaat.

Onze diensten

In de zomer is het de laatste jaren vaak warm en droog. De planten en het gras in uw tuin hebben dan veel water nodig, vergeet ze niet (genoeg) water te geven!
Het najaar staat voor de deur. De bladeren vallen van de bomen, vaste planten sterven af. Heeft u er al eens aan gedacht om bloembollen te poten?
Bij het snoeien van de planten en de bomen is het van belang dat deze in de goede tijd gesnoeid worden. Elke plant heeft andere behoeften om gesnoeid te worden.