Tuintips herfst

De bladeren vallen van de bomen, het weer wordt grauwer en kouder, het is herfst! Voor de tuin een goede tijd van het jaar maar om te tuinieren vaak wat minder. In de herfst zijn er veel werkzaamheden in de tuin die gedaan moeten worden! Denk hierbij aan bladruimen en snoeien van uw Hedera haag.

Heeft u hulp nodig?

In de herfst doen wij vaak de najaarsbeurt. Dan snoeien wij knotbomen, leibomen en vaste planten die uitgebloeid zijn. Of u kiest ervoor om de vaste planten te laten staan als sierwaarde in de winter. Heeft u hulp of advies nodig in deze tijd van het jaar? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe kan ik mijn tuin klaarmaken voor de herfst?

Planten verplaatsen

September of oktober is een prima tijd om planten te verplaatsen of scheuren (opnieuw indelen). De grond is nog warm waardoor de planten zich nog goed kunnen herstellen voor de winter.
Scheuren is eigenlijk een plant die al jaren groter wordt, in kleinere stukken steken en eventueel op een andere plek in de tuin plaatsen. Dit is een mooie manier om de mooie planten in uw tuin te verplaatsen of vermeerderen.
Vaste planten zijn het makkelijkste te verplanten en te scheuren. Groenblijvende heesters en kleine bomen kunnen ook prima verplant worden. Let wel op de bloeitijd van de heester die je eventueel wilt verplanten. Doe dit na de bloei.
De beste weersomstandigheden zijn wanneer het bewolkt weer is en niet vriest! Door de felle zon kunnen de fijne haarwortels snel uitdrogen wat de kans tot slagen veel kleiner maakt. Wanneer het vriest, is het voornamelijk heel erg moeilijk om een goed gat te graven en de plant er fatsoenlijk uit te steken.

Beschermen van uw planten

Het makkelijkste is om de planten die in de volle grond staan af te dekken met noppenfolie of jute. Dit beschermt de wortels tegen de meeste vorst. Planten die in een pot staan kunnen het beste binnen in de schuur of garage gezet worden.
Wanneer uw gazon bevroren is, is het aan te raden om daar even niet meer op te lopen. De schade die je aan richt zie je pas volgend groeiseizoen.
Wanneer het niet alleen ’s nachts maar ook overdags vriest, dan kunt u beter geen risico nemen en die planten ook bedekken met jute of noppenfolie. Wanneer het ’s nachts flink vriest en overdags de zon fel schijnt, dan kunnen de bladeren van die planten uitdrogen of zelfs verbranden.
Fruitbomen kunnen door strenge vorst barsten in de schors krijgen. Dit noemen we ‘vorstspleten’. Ziet u dit gebeuren? Dan kunt u het beste de stam beschermen door deze in te wikkelen met binddraad.

Snoeien van de hagen

In het principe kan de Hedera altijd gesnoeid worden. Aan te raden is om het met vochtig weer te doen. Hedera’s hebben de slechte eigenschap dat ze stof onder het blad houden. Met droog weer kan dit irriterend voor de luchtwegen zijn.
De makkelijkste periode is wanneer de meeste planten afgestorven zijn. Wanneer u uw haag gaat snoeien wanneer alles nog in volle bloei staat, dan heeft u het risico dat u veel planten beschadigd of vertrapt.
De herfst is de beste periode om uw beukenhaag terug te snoeien. Let wel op dat er geen felle zon schijnt in de periode nadat u dit wilt gaan doen. Beuken zijn namelijk heel gevoelig voor de zon op de stam.
Voor een Laurierhaag kunt u het beste een scherpe heggenschaar op accu of motor gebruiken. Nadruk op scherpe! Wanneer u met een botte heggenschaar gaat knippen, knipt u de grote bladeren kapot en scheuren ze. Dit is niet erg voor de plant, maar het is geen fraai gezicht.

Onze diensten

Bij het snoeien van de planten en de bomen is het van belang dat deze in de goede tijd gesnoeid worden. Elke plant heeft andere behoeften om gesnoeid te worden.
Gebruik van (organische) meststoffen zorgt ervoor dat uw tuin in alle opzichten mooi en gelijkmatig groeit. Mest minimaal 3 keer per jaar uw tuin.
Wist u dat er heel gemakkelijk vlinders, nachtvlinders of bijen gelokt kunnen worden met de juiste soorten beplanting. Probeer een ‘plantje’ bij te dragen!