Onkruidbestrijding
Home » Tuinonderhoud » Onkruidbestrijding
Onkruid… je zal het maar hebben
Heeft u genoeg van die strijd? Of heeft u hier geen tijd voor of zin meer in? Neem dan contact met ons op. Misschien is periodiek onderhoud de oplossing voor u!
Good old onkruid wieden is nog altijd de meest effectieve manier van onkruidbestrijding. Door onkruid te wieden, trek je het onkruid met het gehele wortelpakket uit de grond. Het zal daarom langer duren voordat het onkruid terug groeit. Het nadeel is dat onkruid wieden een tijdrovend en nauwkeurig werkje is. Niet elk soort onkruid laat zich makkelijk wieden.
Een extra pluspunt van onkruid wieden is dat onkruid ‘uitgeput’ wordt wanneer je met regelmaat gaat wieden. Onkruid groeit daardoor minder snel terug!
Door te schoffelen of te hakken wordt het onkruid vlak onder de grond ‘afgesneden’ en kan het onkruid opgeharkt worden. Deze methode is sneller dan onkruid wieden, maar minder effectief omdat het wortelpakket intact blijft, waardoor het onkruid sneller terug zal groeien.
Tip: Schoffel of hak wanneer het warm is en de zon schijnt, dan kun je het kleine onkruid laten liggen. Het zal gemakkelijk verbranden.
Voor bestrating wordt tegenwoordig veel voor striemen gekozen. Dit is een methode die uitgevoerd kan worden d.m.v. een bosmaaier of een machine die bedoeld is voor het striemen. Striemen is een minder effectieve oplossing dan de methodes heet water of verbranden. Dit komt doordat striemen alleen het oppervlakkige van het onkruid ‘beschadigd’. Het wortelpakket wordt niet aangetast, waardoor het onkruid sneller terug groeit. Striemen moet daardoor vaker uitgevoerd worden, wat veel tijd kost.
Het grote voordeel van striemen ten opzichte van heet water of verbranden, is dat met striemen het onkruid gelijk weg is. Met branden en heet water duurt het een aantal dagen voordat het zichtbaar is dat het onkruid aangetast. Daarna zou je het weg moeten vegen om het voor het oog goed schoon te krijgen.
Tip: Pas op met striemen langs gebouwen en auto’s. Hoewel er rondom striem machines vaak beschermkappen zitten, springen er toch af en toe steentjes in het rond waarmee je schade kan veroorzaken.
Met heet water van 98 graden Celsius is het mogelijk om onkruid te bestrijden. Het water word over het onkruid gespoten. De celstructuur van het onkruid kan dit niet aan waardoor het onkruid dood gaat. In de theorie is dit een effectievere manier dan verbranden alleen is het helaas veel duurder. De machines die dit kunnen doen zijn duurder dan machines die kunnen verbranden. Ook heb je veel meer spullen/ machines nodig om dit op grotere schaal te doen.
De methode is wel erg milieuvriendelijk.
Verbranden wordt tegenwoordig veel door gemeenten en hoveniers gedaan om onkruid te bestrijden. Het is een ‘milieuvriendelijke’ manier van bestrijding. Milieuvriendelijk tussen haakjes omdat er met verbranden gas gebruikt wordt. Hierdoor is het minder aantrekkelijk om deze methode toe te passen.
Verbranden is helaas geen hele effectieve manier van onkruidbestrijding. Alles wat boven de grond groeit, wordt weggebrand maar alles wat onder de grond zit (wortelpakket) wordt niet aangetast. Logisch gevolg is dat het meestal niet langer dan een week duurt voordat het onkruid weer opkomt.
Daarnaast is het ook niet de meest veilige manier van onkruidbestrijding. Je hoort veel in het nieuws dat hagen in de brand vliegen of dat er zelfs scheuren in huizen ontstaan door deze methode. Voor ons is verbranden dan ook de minst aantrekkelijke methode om onkruid te bestrijden.
Onkruiden die je absoluut niet wil in de tuin
Japanse duizendknoop hoort bij de meest invasieve exoten: planten die door menselijk handelen in een nieuw gebied terechtkomen (zoals Nederland) en die door vestiging en verspreiding schade kunnen veroorzaken. De Japanse duizendknoop verspreidt zich voornamelijk lokaal d.m.v. de wortels. Ook het machinaal maaien van gemeenten en het afvoeren van grond waar nog wortelresten inzitten, draagt bij aan verdere verspreiding.
Doordat de Japanse duizendkoop extreem snel groeit, krijgen de inheemse planten geen kans en worden verdrongen. Dit onkruid heeft zeer sterke wortelstokken waardoor er schade aan gebouwen, wegen en leidingen kan ontstaan. Afvoeren van Japanse duizendknoop moet voorzichtig gedaan worden. Doe resten van de Japanse duizendknoop nooit bij het groenafval maar altijd bij het restafval.
Het bestrijden van Japanse duizendknoop is lastig omdat de wortels zo diep zitten. Sinds 09-03-2018 is het mogelijk om Japanse duizendknoop te bestrijden met Round-up. Er is alleen voor dit onkruid een ontheffing omdat de Japanse duizendknoop zeer schadelijk is in onze samenleving.
Zevenblad is een onkruid met uitgebreide ondergrondse uitlopers waardoor het een van de meest woekerende onkruiden is en daardoor grote oppervlakten kan bedekken. Zevenblad is bijna in elke tuin aanwezig en is een ‘plaag’ aan het worden.
Zevenblad hoort bij de 40 meest algemene soorten plant van ons land. Vroeger werd deze plant veel aangeplant in tuinen omdat van het blad soep gemaakt kan worden. Daar merken we nu helaas de gevolgen van. Het Zevenblad is in veel tuinen niet meer weg te krijgen.
Zevenblad bestrijden kan op verschillende manieren:
• Snelgroeiende bodembedekkers planten (geranium soorten)
• Wieden, wieden en nog eens wieden.
• Tuin afgraven
Tip: Wanneer u zevenblad hebt verwijderd, gooi de restanten dan niet op de composthoop of bij het groenafval. Wanneer er ook maar een klein stukje van het onkruid ergens terecht komt, groeit deze rustig weer verder.
Tip: Voorkom dat u zevenblad krijgt via de buren. Dit horen wij regelmatig en is een serieus probleem. Heeft u zelf geen zevenblad in uw tuin, maar de buren wel? Graaf dan een sleuf van 100cm (ja, écht 100cm) op de erfafscheiding en plaats daar wortelbegrenzer.
Haagwinde is een woekerende klimplant die verschrikkelijk snel groeit. Wanneer er niks aan dit onkruid gedaan wordt, zal de haagwinde binnen no time alle beplanting overwoekeren. Aan de stengels trekken is zinloos. De wortels zullen altijd afbreken waar vanuit de haagwinde rustig verder groeit.
Probeer de stengel te volgen naar de grond. Waar de stengel de grond in gaat, moet u met een plantenschep of spade de Haagwinde eruit steken. Dit is helaas nog steeds geen garantie dat de Haagwinde niet terugkomt maar wanneer u dit herhaaldelijk doet, zult u merken dat het steeds minder wordt. U put het onkruid als het ware uit.
Heermoes is een plant met een heel diep wortelgestel. De wortels kunnen wel 150 cm diep zitten. Daarom is het zinloos om te proberen de heermoes weg te trekken. Het zal altijd afbreken waardoor het gewoon weer terug groeit. Heermoes is een ander soort onkruid dan de hierboven beschreven onkruiden. Heermoes groeit op arme grond en wordt daarom ook wel een signaal plant genoemd.
Een voorbeeld: Wanneer er een vulkaanuitbarsting is geweest, is heermoes het eerste plantje dat op zal komen. Dat wetende, kunt u een bodemonderzoek laten doen en onderzoeken wat de tekorten zijn in de bodem. Hiermee kunt u gericht aan de slag door bodemverbetering toe te passen. Het is een milieuvriendelijke manier waar geen bestrijdingsmiddelen bij aan te pas komen.
Wist je dat: Heermoes giftig is voor andere soorten planten, bijvoorbeeld gras. Ook is Heermoes giftig voor paarden. Best gek want een andere naam voor Heermoes is ‘Paardenstaart’.