Eetbare en kindvriendelijke tuin

Deze tuin in Maarssen is ontworpen door A.J. Post Groenontwerpburo. Voor een groot gedeelte van de kavel hebben we afscheidingen geplaatst van bouwstaalmatten waar Hedera (klimop) doorheen kan groeien. Dit geeft een natuurlijke en strakke uitstraling. Op een aantal plekken hebben we heidematten achter de bouwstaalmatten geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de afscheiding op die plekken gelijk meer privacy geven.


Voor de bestrating is er gekozen voor een 60×60 cm betontegel met een ‘print’.
Het grote achterterras wordt onderbroken door plantvakken die in het terras zijn gemaakt. De functie hier van is dat de doorkijk vanuit het huis onderbroken wordt.


Tussen het huis en de schuur is er als kantopsluiting van de bestrating gekozen voor Cortenstaal. Het voordeel van Cortenstaal is dat dit materiaal makkelijk te buigen is. Dit kan natuurlijk met ronde vormen of met strakke lijnen. In deze tuin is gekozen voor strakke lijnen.


Alle bestrating is gevoegd met een voegmiddel dat waterdoorlatend is. Dit voegmiddel zorgt ervoor dat er weinig tot geen onkruid tussen de voegen zal groeien. Wat het aantrekkelijk maakt met zo’n oppervlak aan bestrating. Achter in de tuin is een zitruimte gerealiseerd met een pergola. Deze pergola zal begroeien met mooie klimplanten die voor de nodige schaduw gaan zorgen.

In deze tuin is er rekening gehouden met veel gazon en borders. In het gazon zijn speeltoestellen en een trampoline geplaatst voor de kinderen. Er zijn in dit project verschillende grote heesters hergebruikt voor de nieuwe borders.

Een aantal borders rondom het huis zijn ingeplant met kruiden. De kruiden kunnen gebruikt worden voor het koken. Ook ruiken de planten heerlijk als je door de tuin loopt. Er zijn in dit project verschillende grote heesters hergebruikt voor de nieuwe borders. De brede border langs de weg is ingeplant met vaste planten en grassen. Hiertussen is er een beukenhaag aangeplant en een aantal heesters die we hergebruikt hebben, één daarvan is een grote Magnolia.

Door de gehele achtertuin is beregening aangelegd. Met zo’n grote tuin kan het lastig zijn om met de warme zomers van tegenwoordig de tuin goed water te geven. Een pomp is aangesloten met verschillende pop-up sproeiers in het gazon en vaste sproeiers in de borders.

Voor de oprit hebben we de klinkers hergebruikt die al aanwezig waren in de tuin. Dit is een hele duurzame manier van werken omdat er dan geen nieuwe materialen gebruikt worden.
Play Video