Snoeien van hortensia en lavendels

Hortensia’s en Lavendels zijn populaire planten en in veel verschillende soorten te krijgen. Ze komen in veel tuinen terug en elke soort heeft een andere snoeiwijze. Dat is best verwarrend toch?

Snoeien van hortensia

De meeste Hortensia’s bloeien in de zomer maar let op, er zijn veel soorten Hortensia’s met allemaal een aparte snoeiwijze. De gewone boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) bloeit op tweejarig hout. Wanneer u deze Hortensia in het voorjaar snoeit, verdwijnen alle bloemknoppen er dus uit. Bij deze Hortensia’s is het voldoende om dikke stengels er tussenuit te snoeien om de plant te verjongen. Zo blijven de jongere twijgen staan en zal de Hortensia niet gaan ‘verhouten’.

De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de Annabel (Hydrangea aborescens ‘annabelle’) worden wel in het voorjaar gesnoeid. Deze Hortensia’s bloeien op het hout dat in datzelfde jaar groeit. Snoei deze Hortensia’s vlak af met de grond.

Snoeien van lavendels

Lavendel (Lavandula angustifolia) moet in het voorjaar helemaal terug gesnoeid worden, tot 15 cm boven de grond. Let op! Snoei nooit terug in het oude hout, maar laat altijd de nieuwe scheuten staan. Dat zijn de nieuwe stengels met bladeren/knoppen. Wanneer u terugsnoeit in het oude hout zal dit niet herstellen en zal de plant moeilijker opnieuw uitlopen. Snoei de Lavendel nooit in een vorstperiode. In augustus/ september kunt u de Lavendel ook een kleine snoeibeurt geven. Dit is echter alleen maar vorm snoei. Snoei de uitgebloeide bloemen en een klein beetje van het groen eruit zodat deze fris de winter in kan.

Tip: Koop altijd een Lavandula angustifolia. De soorten Lavendel zonder naam in een tuincentrum groeien erg snel maar worden eerder kaal aan de binnenkant. Hierdoor is het nodig om deze na een paar jaar al te vervangen want zoals eerder vermeld: als een Lavendel kaalgeknipt wordt, zal deze meer moeite hebben met opnieuw uitlopen.