Strakke vijver, strakke tuin

Deze tuin in Maarssen is ontworpen door A.J Post groenontwerpburo. De wens van de klant was een grote strakke vijver, mooie bestrating en veel tuin.

Het uitgraven van deze tuin was al een grote klus waar we mee begonnen. De vijver moest maar liefst 120 cm uitgegraven worden. Verder in de tuin lag de grond ook te hoog.


Als verharding is gekozen voor mooie Furora betontegels van het formaat 60x60x4 cm. De bestrating hebben wij ingevoegd met een basalt-kleur voeg. De klant wilde dat de opsluitbanden rondom de bestrating een sierwaarde kreeg, daarom hebben wij deze verhoogd gezet. Omdat de opsluitbanden verhoogd geplaatst zijn, hebben we zwarte Slim-Line gootjes aangelegd om de waterafvoer te regelen.


De vijver was cruciaal. De voegen van de tegels moeten doorlopen in de paden langs de vijver en dat was een uitdaging.
Wij hebben de vijver opgebouwd met hardhouten palen die geheid in de grond staan. Daar hebben wij hardhouten planken tegenaan geschroefd die bij elkaar gehouden worden door zware hardhouten gordingen.

Om de bovenrand van de vijver te verstevigen hebben wij door De Graaf Metaalwerken een stalen U profiel laten maken die over de bovenkant van de vijver gelast is.

Deze constructie is helemaal afgewerkt door Cortenstaal om de rand te laten vouwen en lassen. De sierwaarde van deze rand is dat het mooi gaat roesten.


Dan blijft er nog een grote border over waar wij verschillende grote heesters hebben gebruikt zoals Cornus, Viburnum, Liguster en Cotoneaster. Langs de grote heesters hebben wij groepen gemaakt van vaste planten en siergrassen.
Door de groepen heen hebben we ruimte over gelaten omdat de klant zelf ook af en toe wat planten toe wilt voegen aan de tuin.


In deze tuin staat de prachtige grote vijver centraal. Om dat te benadrukken hebben wij verlichting van In-Lite® toegepast. Zodat er ook ’s avonds van de vijver genoten kan worden.

Play Video