Tuin aan het water

Deze tuin in Tienhoven is ontworpen door A.J Post groenontwerpburo. Wanneer we aan dit project begonnen was deze woning net klaar van de verbouwing. De locatie is prachtig gelegen aan het water in Tienhoven.

De eerste werkzaamheden die we moesten uitvoeren, was het plaatsen van circa 25 meter beschoeiing. De tuin was aan het water een stuk lager dan bij de woning. Een beschoeiing is dan de perfecte oplossing om dit hoogteverschil op te vangen. Over het water tegen de beschoeiing aan hebben we een prachtige vlonder van 7 meter breed en 3 meter lang gerealiseerd. De vlonder is opgebouwd van een framewerk dat in de grond geheid is. Met daarop prachtige Cumaru hardhouten planken. Dit prachtige terras op het water zal veel gebruikt gaan worden. De bestrating rondom de woning zijn betontegels van het formaat 60x60x4 cm. Deze tegels zijn gevoegd met een basalt-kleur voeg welke waterdoorlatend is. In de achtertuin is gekozen voor een groot gazon. In dat gazon zijn borders gemaakt met prachtige vaste planten en inheemse wilgen. Aan de zijkant van de woning hebben we een overkapping op maat gemaakt. Er is een groot zitgedeelte in de overkapping en een gedeelte voor berging. De wanden van de overkapping zijn dubbelzijdig bekleed met Zweeds Rabat planken in de kleur antraciet/zwart. Dit geeft een heel mooi contrast tegenover de houtkleur van de forse palen.
Omdat de grondsoort veengrond is, hebben we de gehele overkapping op een onderstel geplaatst die onderheid is. Dit hebben we gedaan om te voorkomen dat de overkapping binnen een aantal jaar weg kan zakken. In het verlengde van de overkapping is er een douchewand gemaakt in de schutting van Zweeds Rabat. De klant heeft zo de mogelijkheid om na het zwemmen buiten te kunnen douchen.

Om het 40 cm hoogteverschil op te vangen met de buren hebben we 15 meter keerwand geplaatst. Dit is een goede en mooie oplossing om een klein hoogteverschil op te vangen en zorgt ervoor dat de bestrating niet weg kan zakken.

De oprit bestaat uit boeren wit grind. Als ondergrond hebben we Eccogravel platen geplaatst om rijsporen te voorkomen. Omdat de klant een brede poortdeur wilde (1,20 m breed) hebben we deze op maat gemaakt in dezelfde stijl als de deuren van woning.
Play Video