Gazon onderhoud
Is dat niet het geval? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en laat ons meedenken over hoe we uw gazon weer in topconditie kunnen krijgen (en houden)!
Home » Tuinonderhoud » Gazon onderhoud
Gazon onderhouden
Voor een prachtig gazon, begint het gazon onderhoud al in het voorjaar. Wanneer de bodem een temperatuur van 10 graden Celsius heeft bereikt, kan het gazon onderhoud beginnen. Wilt u dat het gras net wat groener is dan dat van de buren? Volg dan zeker onze tips op! Voor vragen en aanvullingen kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We komen graag langs om te kijken en een plan te bedenken om uw gazon in topconditie te krijgen.
Het maaien van uw gazon begint al in het vroege voorjaar op het moment dat het gras begint te groeien. U kunt uw gras met regelmaat maaien, 1 a 2 keer per week. Maai het gras niet te kort, tot ongeveer 3 centimeter lang. Afhankelijk van hoe snel het gras groeit, kunt u vaker of minder vaak de maaimachine pakken. Op een lengte van circa 3 centimeter hebben onkruiden en schimmels minder kans om te groeien en ontkiemen maar is het lang genoeg voor jonge grassprieten om te ontkiemen.
Ook gazons hebben te maken met de huidige klimaatverandering. Lange tijd hielden wij als hoveniers rekening met 30x maaien in een gemiddeld maaiseizoen. Tegenwoordig redden we het daar niet meer mee en gaan we zo’n 35 keer aan de slag, omdat het gras eerder begint te groeien en langer doorgroeit in het najaar.
Zorg er wel voor dat u in het najaar (oktober / november) het maaien telkens een week overslaat. Door minder vaak te maaien, zal het gras minder snel gaan groeien en kan het gazon zich klaarmaken voor de winterperiode.
Elk gazon creëert een vilt laag van dode grassen en mos, wat voor verstikking kan zorgen.
Daardoor kan er minder water worden opgenomen en bereikt het zonlicht uw gazon onvoldoende. Mossen groeien over het algemeen in schaduwrijke plekken en houden niet van zonlicht. Wanneer mos de overhand in het gazon krijgt, gaat de schoonheid van uw gazon er een beetje vanaf.
Met verticuteren kunnen mos en dode grassen als het ware uit het gazon ‘geslagen’ worden en wordt de vilt laag doorbroken. Een andere bestrijding van mossen is het wegnemen van de schaduw rondom het gazon, dus bomen en struiken snoeien. Hierdoor krijgt het gazon de kans om haar oude schoonheid weer terug te krijgen.
Afhankelijk van het gazon en de grondsoort kan er 1 of 2 keer per jaar geverticuteerd worden. Verticuteren kan vanaf april/mei wanneer de bodem de juiste temperatuur heeft bereikt van minimaal 10 graden Celsius. Het gras dat daarna ingezaaid wordt, kan vervolgens goed groeien.
Heeft u veel mos in uw gazon, of heeft u een gazon op klei- of veengrond, dan is het aan te raden om in het najaar (september / oktober) nog een keer te verticuteren. Doordat deze grondsoorten een hogere zuurgraad hebben, zal het mos namelijk beter groeien.
Omdat we begrijpen dat u in de winter ook een mooi groen gazon wil hebben, raden wij aan om na oktober niet meer te verticuteren. Dit omdat het ingezaaide gras dan niet meer zal ontkiemen.
Uw gazon bemesten is van groot belang. Met name in het voorjaar (maart) is het belangrijk om organische meststoffen te gebruiken. Wij raden het aan om DCM® te gebruiken als meststof. Wanneer u in maart het gazon bemest heeft, raden we aan om dit in juni te herhalen zodat het gazon genoeg voeding heeft om het najaar in te gaan.
Wij krijgen vaak de vraag waarom het beter is om te kiezen voor een organische meststof in plaats van kunstmest. Organische meststoffen geven 3 maanden lang, heel geleidelijk de voeding af waardoor het gras constant groeit. Bij gebruik van kunstmatige meststoffen zult u zien dat er veel meer pieken en dalen zijn. Dat heeft als gevolg dat u de ene week 2 a 3 keer moet maaien en de andere week maar 1 keer.
Ook zijn organische meststoffen beter voor het milieu omdat hier, in tegenstelling tot kunstmest, alleen natuurlijke producten in zijn verwerkt. Tot slot zijn organische meststoffen beter voor het bodemleven.
Uw gazon up-to date houden
Gras zaaien, water geven en de kanten onderhouden van het gazon zijn kleine, belangrijke werkzaamheden die elk seizoen terugkomen en uitgevoerd moeten worden! Wilt u dat wij dit voor u uitvoeren of wilt u advies over uw gazon? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Graszaad inzaaien na het verticuteren, is heel belangrijk. Door het verticuteren is het gazon ‘opengeslagen’. Het meeste mos en dode grassen zijn verwijderd. Het gazon oogt kaal en daarom zaaien we de open plekken van het gazon na het verticuteren in met graszaad. Hark het graszaad daarna een beetje door zodat het meeste zaad onder de grond zit.
Zorg na het inzaaien voor voldoende water, zodat het graszaad kan gaan ontkiemen tot gras.
Water geven is tegenwoordig heel belangrijk in de tuin. Ook het gazon moet met warme dagen en veel zon veel gesproeid worden. Wanneer het langere tijd 20 graden of warmer is, zal het gras uitdrogen en de groei afnemen. Op dat moment is het belangrijk om de tuinslang of sproeier tevoorschijn te halen! Wij adviseren hiervoor een ‘zwenksproeier’ te kopen. Deze sproeier geeft mooi gelijk water en op de meeste gazons hoef je deze sproeier maar 1 keer te verplaatsen om het gehele oppervlakte te bereiken.
Wij raden aan om vroeg in de morgen te sproeien voordat de zon op is of later op de avond wanneer de zon onder is. Op deze manier zal al het water opgenomen worden door het gras en verdampt het niet door de zon. Weet dat het beter is om 1 keer veel water te geven dan 2 keer wat minder!
Wanneer u van een strak gazon houdt, kan het onderhoud van de graskanten van het gazon niet ontbreken. Als de kanten nooit gestoken of geknipt worden, zal het gazon er rommeliger uitzien. Gras kan hierdoor ook steeds verder de border of de straat op groeien.
Gebruik van een simpele kantensteker of loopschaar is voldoende. Hiermee kunt u om de week de kanten steken of knippen. Wanneer u de kanten goed bijhoudt, kan het gemakkelijk met een loopschaar gedaan worden en is het niet zoveel werk.